Партньорства за Творческа София

14573010_902077536558701_4117279690026150381_n

Проект „Партньорства за Творческа София“ изследва интереса на бизнеса към активно включване в културните процеси в града, основните нагласи и конфликтни зони в сътрудничеството. Основната цел е да се  дискутират и проучат нови механизми за подкрепа  на творческата сцена и на тристранни партньорства – творчески организации, бизнес и местна власт. Търсеният ефект е по-добро взаимодействие и конкретни възможности за активиране на сътрудничеството.

Фокус на проекта

В периода Май – Юли 2017 г. ще бъдат анализирани две основни форми на сътрудничество между творчески организации, бизнес и местна власт в град София:

1. Ролята на меценат, спонсор, донор и в подкрепа на:
    • творческа дейност и представяне на съвременни форми на изкуства
    • професионално развитие на творците,
    • развитие и разширяване на публиките
  2. Партньор в дългосрочно сътрудничество, в което общината, творческият сектор и бизнесът споделят рискове и ползи за:
    • създаване на споделени пространства: специални пространства с обществен достъп за рзвитие на публиките и на творческия потенциал на младежите

(репетиционна зала за танц и театър, галерийно пространство, оборудвана зала с музикални инструменти, зала за анимация или за работа върху видеоигри и т.н.).

• развитие на „творчески квартали“ в София,
  • образователни инициативи,
  • развитие на творчески и туристически услуги
  • промоция на местния културен продукт и услуги
  • продуциращи центрове за съвременни изкуства, творчески лаборатории, ателиета, културни инкубатори, творчески клъстъри и др.;

Това ще се случи чрез работа в две „кръгли  маси“ за обмен на опит и идеи, анализ на казуси, общо  предложения

Двете основни форми на сътрудничество ще бъдат анализирани от две отделни групи. Участниците в работата на кръглите маси  познават добре контекста на развитие на София  и са представители на бизнеса в София, на творчески организации или на местната власт. Целта е участниците да обменят опит и експертиза, както и да осъществят личен контакт помежду си, да обсъждат и проверяват възможността за реализация на възникнали по време на срещата идеи. Работата на групите ще бъде подкрепена и от външни консултации по съответните теми.

След завършване на работата на групите, резултатите ще бъдат представени публично  в партньорство с Гьоте-институт България на 5 юли 2017

Повече можете да научите на страницата на проекта тук.

Проектът „Партньорства за Творческа София – изследване на иновативни практики с участие на бизнеса, сцената и общината се ръководи от „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни” с подкрепата на програма „Европа” 2017 на Столична община.

Партньори на проекта са:  Гьоте-институт България, СГХГ – филиал „Васка Емануилова“, Фондация „За Оборище“,  Асоциация за свободен театър (АСТ), Интеркултура Консулт ®

Проектът продължава една от линиите в работата, извършена в подготовката на предложение за стратегия за развитие на свободната творческа сцена за ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА, МУЗИКА, ЛИТЕРАТУРА, МУЗИКА, ТАНЦ И ТЕАТЪР „Споделена визия” и допълва част от идеите, заложени в проектите „Топлоцентрала” и „Синергия”, подкрепени от програма „Европа” 2016 на Столична община