Отворена покана за АСТ Фестивал 2018

АСТ Асоциация за свободен театър обявява

Отворена покана за участие в осмото издание на

АСТ Фестивал за свободен театър (19 – 25 октомври 2018г.)

Image_Site_2

Поканата е отправена към независими организации и артисти в сферата на изпълнителските изкуства.

Очакваме предложения за независими авторски проекти, като:

 • готови спектакли, които се представят в момента и/или са създадени в периода ноември 2017 – октомври 2018
 • проекти, които ще бъдат с премиера преди или по време на Фестивала

За да кандидатствате: изпратете попълнен формуляр (можете да го изтеглите от ТУК)  за участие до 30 юни 2018 г. на адрес act@actassociation.eu (subject: ACT Festival 8 + име на продукцията).

За трета година АСТ Фестивал за свободен театър подготвя своето международно издание, което ще посрещне 4 чуждестранни спектакъла и ще завихри свободната изпълнителска сцена в цели 7 фестивални дни!

Артистичната програма за 2017-та ще включи: 8 спектакли, представителна селекция от българската изпълнителска сцена за периода 2017-2018-та година и 4 международни театрални пърформанса от Германия, Франция, Израел и копрудукция от Балканите.

Фестивалът традиционно ще предложи и актуална Образователна програма с ежедневни уъркшопи, обучения за професионалисти и публични дискусии, както и Вечерна програма с музика и неформални срещи.

Основна локация за събитието отново ще бъде ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК, като в същото време София ще се превърне в театрална сцена, на която съвременното изкуство се появява в неочаквани пространства.

Очакваме вашите предложения за селекцията от свободни проекти, които ще бъдат избрани от независима комисия и включени в програмата на събитието.

За повече информация се свържете с нас на адрес: act@actassociation.eu или Христиан Йовчев (координатор на АСТ Фестивал) +359 88 9430660

ОТВОРЕНА ПОКАНА: МОСТ МЕЖДУ СЦЕНИТЕ

Performing Arts Festival Berlin (PAF), [5 – 10 юни 2018]

&

АСТ Фестивал за свободен театър [19 – 25 октомври  2018]

представят:

Отворена покана: Мост между сцените

Краен срок за участие: 6-ти април 2018

bridgingthescenes-01_800

АСТ Фестивал за свободен театър, София и Performing Arts Festival Berlin (PAF), Берлин ви канят да се включите в процеса на създаване на мост между сцените на съвременните изпълнителски изкуства.

С колаборацията „Мост между сцените“ двата фестивала предлагат професионален обмен за всички заинтересовани продуценти, мениджъри или самопродуциращи се артисти от сферата на независимите изпълнителски изкуства, работещи в Берлин или София. Програмата цели да изгради пространство за срещи на споделени планове за развитие и поле за експерименти!

„Мост между сцените“ ще предостави възможност на шестима артисти и/или продуциращи мениджъри от София и Берлин да участват и в двата фестивала. В деня за въведение (счита се първият ден на двата фестивала) участниците ще имат време, чрез различни презентации и уъркшопи, да се опознаят помежду си, като разберат повече и за средата на развитие на всяка от сцените в Берлин и Софи. Ще бъде предоставена повече информация, за това как са изградени местните структури на финансиране, които биха били подходящи за реализиране на съвместни бъдещи проекти.

По време на всеки от фестивалите участниците ще разберат повече за естетиката и работещите методи в съответната страна. Те ще посещават всички събития и дискусии с гостуващи професионалисти, ще могат да се възползват от разнообразните възможности за съвместна работа с чуждестранни партньори, навлизайки в обмен с независимата сцена за изпълнителски изкуства както в София, така и в Берлин. Местен експерт ще има задачата да направлява групата в рамките на поставените цели по време на цялото преживяване, както и ще ги подкрепя в тяхната съвместна работа. Групата ще има дневни неформални сутрешни срещи с местния гид.

Амбицията на проекта „Мост между сцените“ е да се създаде устойчиви връзки между участниците. Инициативата има за цел да подпомогне тяхната професионална работа в рамките на европейската независима сцена, както и да развие възможностите за копродукцииобщи проекти и обмени на гостуващи пърформанси между Берлин и София.

Условия за участващите в проекта продуценти, мениджъри и самопродуциращи се артисти

Артистите, продуцентите или мениджърите трябва да са с не повече от 8 годинипрофесионален опит в сферата на независимата сцена за изпълнителски изкуства в София и Берлин. Приветстваме вашите кандидатури при следните условия:

 • Адресната регистрация на участника трябва да е в един от двата града.
 • Участникът потвърждава, че ще има възможност да бъде в Берлин в периода 05.06 – 11.06.2018.
 • Участникът потвърждава, че ще има възможност да бъде в София в периода 19.10 – 25.10.2018.
 • Участниците трябва да общуват свободно на английски, тъй като това ще бъде работният език.
 • След всеки фестивал участниците ще трябва да изготвят писмено текст с обратна връзка, в която да споделят всички свои наблюдения, преживявания и изводи. (1800 знака)

Участниците ще бъдат акредитирани като професионални гости. Също така ще им бъдат осигурени:

– настаняване

– разходи по пътуването

– командировъчните/дневните

– преференциален достъп до програмата на двата фестивала

Как да кандидатствате за проекта?

 • За да кандидатствате за участие в проекта, ви молим за кратка автобиография(максимум 800 знака), както и мотивационно писмо защо „Мост между сцените“ се попада на фокус във вашия професионален интерес и кариерно развитие и какъв е ващия интерес.
 • Очакваме да получим вашите документи за кандидатстване на английски език.
 • Срок за кандидатстване: 6-ти април, 2018
 • Молим да изпратите кандидатурата си на посочения e-mail адресact@actassociation.eu 

Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община и Гьоте-институт в България.

cveten-1

 

 

Водата: Рефлексии – театрална разходка

15-ти март 2018 18:30 ч.

Нов Български Университет

(вход свободен)

Water_Reflections_poster_800 copy

Между 5-ти и 15-ти март 2018 г. в Нов български университет ще работи проектът Водата: Рефлексии” – театрална разходка. За оживяване на представите за водата, в нейната абсолютна необхватност, ще се погрижат вече познатите на българската театрална публика Катрин Портър и Бари Роуел (артистични директори на Peculiar Works Project Ню Йорк). За да допринесе за проекта, за първи път в България ще дойде драматургът Тим Кюсак (Askew productions). Инициативата, ръководена от американския екип и доц. Възкресия Вихърова (режисьор и директор на Университетски театър НБУ), събира млади театрали, които ще пресъздадат рефлексиите на водата с участието на публиката и нейното движение в пространството. Публичното представяне на резултатите ще бъде на 15-ти март 2018 18:30 ч.

Проектът е вдъхновен от историята и настоящата съдба на минералната баня в Овча Купел. Зад руините на сградата застават метафорите за отминаващото време, движението на водата, изоставените пространства, мечти и планове, както и общественото отношение към историята и традицията. Всеки зрител, преминаващ по пътя на водата и нейните рефлексии, ще добави и своя собствен отпечатък с движение сред театралните отражения.

Театралната площадка ще бъде самият Нов български университет, с неговите познати и непознати зали, коридори, мазета и дворове. В театралната разходката пътеводители ще бъдат 9 разказа – рефлексии на българските артисти: Благой Бойчев, Георги Маглов , Дария Митушева, Ивелина Стоянова, Калина Терзийска, Констанца Гецова, Красимира Дуковска, София Линардис и Мирослава Захова.

Движението е “форма на съществуване на материята, която е в непрекъснат процес на развитие”. Философията на развитие на българо-американската колаборация в областта на променадния театър започва на Международния театрален фестивал Варненско лято 2014 с “Представи за Америка” – театрална разходка из американския авангард, като се пренася и адаптира в Нов български университет през 2016-та, за да се превърне две години по-късно във “Водата: Рефлексии” 2018. През март екипът подготвя третата у нас театрална разходка, като се фокусира над отражения на водата и завихрянето на нови пътешественици.

Зрителят е поканен към движение сред рефлексиите на театралната молекула на H2O на 15-и март от 18:30ч. в Нов Български Университет. Специално за представянето ще бъде осигурен транспорт от центъра на София (Национален стадион „Васил Левски”) до НБУ.

За повече информация и движение, не само по повърхността на водата, следете във Facebook събитието:  Water: Reflections 

Екип на проект Water: Reflections:

Организатори: Peculiar Works Project, Ню Йорк; Университетски театър НБУ; АСТ „Асоциация за свободен театър“, София; Фондация „Арт Офис”, София и „Drama League”, Ню Йорк 

Идея: Катрин Портър, Бари Роуел, Тим Кюсак, доц. Възкресия Вихърова и Калина Вагенщайн

Режисьори и ръководители на уъркшопа:  Катрин Портър, Бари Роуел и Тим Кюсак

Артистични ръководители на театралните откъси: Благой Бойчев, Георги Маглов , Дария Митушева, Ивелина Стоянова, Калина Терзийска, Констанца Гецова, Красимира Дуковска, София Линардис и Мирослава Захова.

Проектен мениджър: Катрин Хрусанова

Визуална идентичност: Теодора Симова

Фотограф на проект: Яна Лозева (http://yanalozeva.com/)

Със специални благодарности на Здравко Йончев (http://zdravkoyonchev.com/)

Проектът е резултат от дългосрочната съвместна работа на Нов български университет,  Фондация „Арт офис“,  ACT Асоциация за свободен театър, DRAMA LEAGUE OF NEW YORK и PECULIAR WORKS PROJECT (New York) с подкрепата на Фондация Америка за България и ЦФСР и Фонд Програми на Базов факултет на Нов Български университет.

Screenshot 2018-03-07 11.05.04

Овча Купел (Ovcha Kupel): A Promenade Performance Project in Sofia

Screenshot 2018-02-01 13.26.34

НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ, АРТ ОФИС, ACT Асоциация за свободен театър,  DRAMA LEAGUE OF NEW YORK и PECULIAR WORKS PROJECT (New York) с подкрепата на Фондация Америка за България

Представят

Овча Купел (Ovcha Kupel): A Promenade Performance Project in Sofia

5-15 март 2018 г.

 

Краен срок за подаване на заявки за участие:

10 февруари 2018г

 

Описание на проекта:

Бихме искали 5 или 6 артиста, ръководители на екипи или индивидуални изпълнители /актьори, режисьори, танцьори, сценични дизайнери, пърформъри/ да създадат и изпълнят кратки проекти, част от едно  по-голямо събитие, което ще заведе публиката на София на различни места в кампуса на Нов български университет /НБУ/.

Всеки артист ще получи място в НБУ, ще работи с екип, за да създаде своя сегмент от продукцията и ще си сътрудничи с останалите творци, за създаването на  единна продукция.

Ще разполагате с  време и място в НБУ за репетиции и някои технически средства (костюми, реквизити, мултимедийни устройства, както и технически служби за работа с осветление и звук).

Проектът ще бъде ръководен от PECULIAR WORKS PROJECT (New York)  и доц.Възкресия Вихърова в партньорство с   Фондация „Арт офис“ , ACT Асоциация за свободен театър и  DRAMA LEAGUE OF NEW YORK, с подкрепата на Фондация Америка за България.

Този екип българските зрители познават от работата му през  2014 г. (Международен театрален фестивал Варненско лято) и 2016 (НБУ)  по Promenade performance “Imagining America”.

Всеки артист ще създаде 10 – 15 минутно произведение (цялото събитие, включително времето за пътуване между сегментите, се планира да бъде не повече от 120 минути).

Целта на този проект е да предостави условия за колаборативна артистична работа между творците, да насърчи режисьорите да работят с автори на оригинални сценарии, вместо да адаптират вече написани материали.

 

Изпълнителите за всеки сегмент ще бъдат избрани до 15 февруари – по критерий на предварително заявен сценарий или подробно описание на това, което планират да се случи  в представлението.

 

Заключителният кастинг ще се състои на 21 февруари.

Репетициите ще започнат в НБУ на 5 март , а  представлението ще бъде на 15 март.

*************************************************************************

Като основна инспирация за всички предлагаме изоставената минерална баня в Овча Купел (https://zdravkoyonchev.com/Бята-в-овча-купел/).

Темите за работа могат да бъдат:

 • Значението на водата за България, за хората, които живеят тук.

Можете да се съсредоточите върху значението на обществените бани преди съвременните водопроводни инсталации, необходимостите и опита на общността „да отидете на баня“, как хората използват природните дадености, за  да направят банята, каква е нейната функция и т.н.

2)         Изоставената баня като метафора за разпадащи се обществени системи и градове.

Екипът би могъл да проучи как изоставената сграда влияе върху градската среда, как нейната загуба променя града и общността и как хората от Овча Купел се събират сега, какви са евентуалните опасности една толкова изоставена сграда да бъде напълно унищожена

3)         Банята като политическа метафора.

Предлаганият от артиста проект  би могъл да изследва политическата история на България – по време на Римската империя, под  османско владичество, под влиянието на Европа и т. н до днешното демократично общество. Проектът би могъл да се занимава със специфичната комбинацията от архитектурни стилове на конкретната сграда,  да разсъждава върху смесицата от културни стилове, съдържащи се в културното наследство  на България. Той може да се съсредоточи върху важността, която една такава сграда има за развиване на взаимоотношенията на града и държавата с гражданите, позицията на всяко едно управление и т.н.

4)         “Обществената  Баня“ като метафора за историята или традицията.

Как всяко общество запазва традициите докато акцентира върху своя напредък? Може ли едно общество да се движи в бъдещето, без да губи връзката си с миналото?

5)         Сградата на обществената баня  като метафора за тялото.

Това, което премахваме /това, което разкриваме. Прикриваме ли  животинската си природа чрез сапун и вода. Как се разпада тази метафора?

Моля попълнете приложената по-долу форма и изпращайте Вашите заявки за участие на ел. поща:   Slug_th@nbu.bg  или vviharova@gmail.com    Subject :Ov4a kupel

 

NAME                                                                                                                                                             

 

ARTISTIC DISCIPLINE (writer, director, actor, etc)                                                                            

 

TELEPHONE                                                      EMAIL                                                                       

 

PREVIOUS EXPERIENCE (less than 200 words please)                                                                     

                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                           

 

BRIEF PROPOSAL (less than 300 words please)                                                                               

                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                           

 

ARTISTIC COLLABORATORS? (Indicate other artistic disciplines you would like to use; less than 100 words please)

                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                           

 

ARTIST RESOURCES ONLINЕ

We encourage you to visit these websites with photos and news reports about the bath house as you prepare your proposal.

 

Informative Links in Bulgarian:

http://zdravkoyonchev.com/банята-в-овча-купел/

http://banispa.com/2010/11/на-баня-в-овча-купел/

http://stara-sofia.com/banite.pdf

http://www.bitelevision.com/kauza-rushashtata-se-mineralna-banya-v-ovcha-kupel/

http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=81&aid=2191

http://kab-so.com/archives/7672

http://niva.bg/bg/за-пазара/новини/мит-че-това-правителство-усвоява-по-добре-еврофондовете/

 

September 2017 Fire at Ovcha Kupel Mineral Bath:

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-ovчa-kupel-banjata-26349883

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/09/06/3037218_pojar_e_gorial_v_mineralnata_bania_v_ovcha_kupel/

http://www.segabg.com/article.php?id=871218

https://clubz.bg/58024-pojar_gorq_v_banqta_na_ovcha_kupel_oshte_edna_emblematichna_sgrada_koqto_tyne_v_razruha

Отворена покана за участие в AСТ Фестивал за свободен театър 2017

АСТ Асоциация за свободен театър

обявява

Отворена покана за участие в седмото издание на АСТ Фестивал за свободен театър

(11 – 17 ноември 2017г.)

 

Поканата е отправена към независими организации и артисти в сферата на изпълнителските изкуства.

Очакваме предложения за независими авторски проекти, като :

готови спектакли, които се представят в момента и/или са създадени в периода ноември 2016 – ноември 2017

– проекти, които ще бъдат с премиера преди или по време на Фестивала

 

За да кандидатствате: изпратете попълнен формуляр (можете да изтеглите от  ТУК)  за участие до 15 септември 2017 г. на адрес act@actassociation.eu. (subject: ACT Festival 7 + име на продукцията).

 

За втора година АСТ Фестивал за свободен театър подготвя своето международно издание, което ще посрещне 4 чуждестранни спектакъла и ще завихри свободната изпълнителска сцена в цели 7 фестивални дни! Събитието ще предложи една по-широка и все по-необхватна театрална реалност.

 

Артистичната програма за 2017-та ще включи: 8 спектакъла, представителна селекция от българската изпълнителска сцена за периода 2016-2017-та година и 4 международни театрални пърформанса от Германия, Франция, Великобритания и Израел.

Фестивалът традиционно ще предложи и интересна Образователна програма с: уъркшопи, обучения за професионалисти и публични дискусии, както и Вечерна програма с концерти и неформални срещи.

Основна локация за събитието отново ще бъде ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК, като в същото време София ще се превърне в театрална сцена, на която спектакли се появят и в неочаквани пространства.

 

Очакваме вашите предложения за селекцията от свободни проекта, които ще бъдат избрани от независима комисия и включени в програмата на събитието.

 

За повече информация се свържете с нас на адрес: act@actassociation.eu

Или потърсете Христиан Йовчев (координатор на АСТ Фестивал): +359 88 9430660

 

*All rights reserved of the photo © AΦE www.aoiesteban.com